Babeczki czekoladowe z kremem miętowym
Czekoladowe muffinki są świetną podstawą do wyczarowania małych dzieł sztuki. Szeroka gama dostępnych kremów i dodatków pozwala na dekorowanie ich na miliony sposobów. Ja tym razem postawiłam na dwa smaki – czekoladowy i miętowy, a całość ozdobiłam drażami i pokruszonymi wafelkami.
SKŁADNIKI (babeczki 9 szt.):
- 100 g czekolady
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 ml mleka
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 50 listków świeżej mięty
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- draże czekoladowe
- wafelki czekoladowe
Czekoladę, masło i cukier rozpuścić w rondelku. Gdy masa będzie gładka, odstawić do przestygnięcia. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przestudzoną masę połączyć z jajkami, mlekiem i wlać do miski z sypkimi składnikami. Całość wymieszać. Papilotki napełnić masą do ok. połowy wysokości. Piec 20-25 minut w temp. 180°C. Serek mascarpone, miętę i cukier blendować, aż do zgęstnienia kremu. Wafelki posiekać lub rozdrobniać palcami. Przestudzone muffinki udekorować kremem, posypać kawałeczkami wafelków i na wierzchu ułożyć draże.
Bon appétit :)