Babka z makiem

4
02 marca 2015

Babka z makiem

Babka makowa to dla mnie nowość. Jadłam ją dopiero dwa razy, ale już zdążyłam się zakochać w jej smaku. Przepis na nią dostałam podczas pewnej wizyty (dziękuję!) – tak bardzo mi zasmakowała, że musiałam go wziąć i wypróbować w rodzinnym domu. Lubię mak w takim wydaniu :)

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 aromat waniliowy lub migdałowy (opcjonalnie)
  • masło i bułka tarta (do przygotowania formy)
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i dokładnie wymieszać. Mąkę pszenną przesiać do miski i połączyć z proszkiem do pieczenia. Obie mąki wymieszać z utartym masłem, dodać mleko i wsypać suchy mak. Jeszcze raz dokładnie utrzeć. Ciasto przełożyć do formy z kominkiem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut. Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Bon appétit :) 

Pozdrowienia, Monika :)

Monika Ciemiecka

Monika

Mieszkanka Trójmiasta na 100%! Turystyka kulinarna to moja pasja, tak samo jak fotografia. Staram się żyć świadomie i w zgodzie z naturą. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym