Bakaliowe marzenie Kangurzycy

01 marca 2013

Bakaliowe marzenie Kangurzycy

 Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasteczka z mojego dzieciństwa. Na samo ich wspomnienie chce mi się jeść, więc zajadam je dosyć często ;-) Przepis pochodzi z książki kucharskiej dla dzieci, którą dostałam dawno temu – Książka kucharska Kubusia Puchatka. Mam nadzieję, że będzie mi ona towarzyszyła jeszcze przez wiele lat, bo mam do niej sentyment. Jeżeli chodzi o ciastka to są bardzo smaczne i doskonałe jako przekąska w środku dnia czy drugie śniadanie. W oryginalnym przepisie do ich robienia używane są orzechy laskowe i czekolada, ja natomiast za każdym razem dorzucam coś innego – coś, co akurat znajduje się w szafce z bakaliami :-)
SKŁADNIKI (około 15 ciasteczek):
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Połączyć to z masą maślano-jajeczną. Czekoladę i migdały posiekać lub potłuc na drobne kawałki i dodać, wraz z żurawiną, do pozostałych składników. Nabierać ciasto łyżką, układać na papierze do pieczenia i formować płaskie okrągłe placki. Piec w temperaturze 175°C około 12-15 minut.

Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika

Mieszkanka Trójmiasta na 100%! Turystyka kulinarna to moja pasja, tak samo jak fotografia. Staram się żyć świadomie i w zgodzie z naturą. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym