Brownie z orzechami
Wiecie, że podobno pierwsze przepisy na to ciasto powstały już w 1904 roku? To znaczy, że od ponad stu lat możemy delektować się tym niezwykłym smakiem. Dzisiaj my chcemy podzielić się z Wami jednym z lepszych, według nas, przepisów. Pochodzi on z książki Nigelli Lawson Jak być domową boginią. Kto jeszcze nie próbował ten gapa! ;)
SKŁADNIKI:
- 375 g miękkiego masła
- 375 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 6 dużych jajek
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 500 g cukru (wg nas 300 g w zupełności starcza)
- 225 g maki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 300 g posiekanych orzechów włoskich
Masło i czekoladę roztopić w rondelku, odstawić. W misce utrzeć jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Do osobnego naczynia wsypać mąkę i wymieszać z solą. Gdy czekolada z masłem wystygną, wymieszać z masą jajeczną, orzechami i mąką na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 25 minut. Gotowe ciasto jest z wierzchu suche i jasnobrązowe, a w środku ciemne, gęste, jakby gliniaste.
Bon appétit :)