Chrupiące i pyszne błyskawiczne płatki orkiszowe przepis

Czy mieliście kiedyś błyskawiczne płatki orkiszowe? Czy wiesz co to jest i jak działa? Jeśli nie masz o tym pojęcia, pozwól, że Ci to wyjaśnię.

Orkisz to starożytne zboże, które po raz pierwszy odkryto na Bliskim Wschodzie. Zboże to jest uważane za drugą po pszenicy najważniejszą podstawę ludzkiej diety.

Ludzie w Europie i Azji jedzą orkisz ze względu na wysoką zawartość białka i żelaza. Jednak ziarno to nie jest powszechnie stosowane w amerykańskiej kuchni, ponieważ jest zbyt ciężkie do transportu i przechowywania.

Obecnie mąka orkiszowa jest powszechnie używana do przygotowania chlebów i ciast w krajach europejskich. Jeśli chcesz poznać wartość odżywczą orkiszu to przeczytaj artykuł: Top 10 Najzdrowszych Ziaren na 2018 rok.

Płatki orkiszowe błyskawiczne:

Jeśli chcesz zrobić chrupiące i pyszne płatki orkiszowe to wykonaj proste kroki podane poniżej.

Składniki:

1 filiżanka mąki orkiszowej

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki soli

1 jajko

Instrukcje:

Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Odstawiamy ciasto na 2 godziny, a następnie przygotowujemy płatki orkiszowe.

Sposób gotowania:

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej ciasto na patelnię i rozprowadź je równomiernie. Gotuj płatki przez 1 do 2 minut, a następnie przewróć je na drugą stronę. Gotuj jeszcze przez 1 do 2 minut.

Niech płatki ostygną i cieszyć się nim.

Wnioski:

Czy jesteś gotowy, aby spróbować tego smacznego przepisu? Jeśli tak to nie zapomnij podzielić się tym z przyjaciółmi i rodziną.