Ciasto kakaowe bez mąki z kremem cytrynowym
Długo szukałam jajek dekoracyjnych. W końcu znalazłam idealne – czekoladowe z orzechem w środku, kolorowe i nakrapiane. Od razu wiedziałam, że posłużą mi jako ozdoba do Wielkanocnego ciasta. Udało mi się zrobić kakaowe ciasto bez mąki, które świetnie komponuje się z delikatnym, lekko kwaskowatym, cytrynowym kremem. Wierzch ciasta posypałam wiórkami kokosowymi, ale możne też ozdobić je startą czekoladą. Wesołych Świąt!
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 50 g gorzkiego kakao
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
Krem:
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 – 3 łyżki cukru pudru
- 1 cytryna
Dekoracja:
- wiórki kokosowe lub starta czekolada
- jajka czekoladowe lub inne np. cukrowe
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na delikatną masę (kogel mogel) – ja do tego używam miksera. Dodać przesiane kakao i miksować do połączenia się składników. Wyjdzie dość gęsta masa. Białka ubić w osobnej misce na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą kakaową.
Formę o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem. Ja używam silikonowej formy ze szklanym spodem – w takim przypadku wystarczy wysmarować dół masłem i posypać kaszą manną.
Ciasto wylać na formę, wygładzić. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Po tym czasie studzić w foremce na kratce.
Krem: Schłodzoną śmietankę ubić za pomocą miksera. Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna, dodać serek mascarpone i dalej miksować. Na końcu miksowania dodać otartą skórkę z cytryny i sok z niej wyciśnięty. Należy pamiętać, żeby cytrynę najpierw sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować, ponieważ owoce są często woskowane i traktowane chemią, której przecież nie chcemy jeść w naszym cieście.
Dekoracja: Gdy ciasto wystygnie, nałożyć na nie krem, posypać wiórkami kokosowymi i ułożyć jajeczka. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ciasto powinno tam stać przez około 1 godzinę, żeby masa się usztywniła. Po tym czasie można wyjąć ciasto z formy.
Bon appétit :)