Ciasto z malinami i czekoladową bitą śmietaną
Dzisiaj premiera nowego produktu Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu. My, wraz z innymi blogerami, zostałyśmy zaproszone do aktywnego uczestniczenia w tym wydarzeniu. Naszym zadaniem było stworzenie deseru z użyciem tej nowości. Wszystkie przepisy będą dostępne w materiałach reklamowych oraz na stronie internetowej producenta. A my już teraz udostępniamy stworzony przez nas przepis na ciasto z malinami i czekoladową bitą śmietaną, bowiem premierę dziś ma śmietanka czekoladowa 30%. Ciasto jest idealne dla łakomczuchów, spróbujcie! :-)
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 170 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (2 x 40g)
- 500 g konfitury malinowej
Bita śmietana:
- 500 ml śmietanki czekoladowej 30%
- 3 łyżki cukru pudru
+ starta czekolada i maliny do dekoracji
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i budyń przesiać do miski. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dalej ucierając dodać jajka. Na przemian do masy dodawać przesiane suche składniki i śmietanę, w czterech turach. Miksować tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i poczekać aż wystygnie.
Przekroić ciasto, gdy będzie już zimne i przełożyć konfiturą malinową. Do misy miksera przełożyć dobrze schłodzoną śmietankę czekoladową, dodać cukier puder i miksować, stopniowo zmniejszając obroty.
Ciasto pokroić na kwadraty, nałożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą i przyozdobić malinami.
Bon appétit :)