Cukinia zapiekana a la pizza
Czasem mam ochotę na pizzę, ale jednocześnie chciałabym zjeść coś lżejszego, dlatego stworzyłam ten przepis. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam cukinii i wyszła zdrowsza wersja tego włoskiego przysmaku. Jako dodatki wybrałam mozzarellę, salami i oliwki, ale każdy może dobrać je według własnego gustu. Smacznego!
SKŁADNIKI (4 sztuki):
- 2 cukinie
- 300 g passaty lub gęstego sosu pomidorowego
- 250 g sera mozzarella
- 50 g mini salami lub chorizo
- 10 – 15 szt. oliwek zielonych
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i położyć na blachę. Łyżką wydrążyć środek (ok. 1 cm). Czosnek przecisnąć lub posiekać i wymieszać z 2 łyżkami oliwy, a następnie posmarować każdą połówkę. Nałożyć passatę, ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę oraz mini salami, drobno pokrojone oliwki i przyprawić odrobiną soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Podawać na ciepło.
Bon appétit :)