Domowe batoniki bakaliowe
Te batoniki to połączenie płatków owsianych z nasionami słonecznika, lnu, sezamem, ryżem preparowanym oraz rodzynkami, morelami i śliwkami suszonymi. Bakalie można oczywiście dobierać według własnych upodobań. Samo zdrowie :) Domowe batoniki są idealne jako przekąska do szkoły czy pracy, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Uwielbiam!
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki ryżu preparowanego
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki łuskanych nasion słonecznika
- 4 łyżki sezamu
- 2 łyżki nasion lnu
- 1 szklanka posiekanych bakalii (ja dałam rodzynki, śliwki i morele)
- 5 łyżek miodu
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
W misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane, preparowany ryż, słonecznik, sezam, len i posiekane bakalie. Do garnka wlać olej, dodać miód oraz sól i zagotować. Uzyskaną masę połączyć z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Całość wyłożyć do formy (ja robię na prostokątnej o wymiarach 35 x 28 cm). Piec przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°. Ostudzić i pokroić na części.
Bon appétit :)