Domowe batoniki bakaliowe

Te batoniki to połączenie płatków owsianych z nasionami słonecznika, lnu, sezamem, ryżem preparowanym oraz rodzynkami, morelami i śliwkami suszonymi. Bakalie można oczywiście dobierać według własnych upodobań. Samo zdrowie :) Domowe batoniki są idealne jako przekąska do szkoły czy pracy, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Uwielbiam!
SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki ryżu preparowanego
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki łuskanych nasion słonecznika
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 łyżki nasion lnu
  • 1 szklanka posiekanych bakalii (ja dałam rodzynki, śliwki i morele)
  • 5 łyżek miodu
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
W misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane, preparowany ryż, słonecznik, sezam, len i posiekane bakalie. Do garnka wlać olej, dodać miód oraz sól i zagotować. Uzyskaną masę połączyć z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Całość wyłożyć do formy (ja robię na prostokątnej o wymiarach 35 x 28 cm). Piec przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°. Ostudzić i pokroić na części.

Bon appétit :)

Najedzona

cześć! tu Monika 🖐️ pokażę Ci miejscówki kulinarne w Trójmieście 📍 zabiorę w podróż w poszukiwaniu nowych smaków 🌍 #lesswastepolska 🌱 po więcej zapraszam na instagram @najedzonapl

4 thoughts on “Domowe batoniki bakaliowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.