Domowy pszenno-żytni chleb na zakwasie

3
12 listopada 2014

Domowy pszenno-żytni chleb na zakwasie

Domowy chleb pojawił się w naszym domu przypadkiem. Dostałam zakwas (tutaj specjalne podziękowania dla Marka) i już nie było odwrotu, przecież nie mógł się zmarnować. Zaczęliśmy wypiekać (a właściwie Mama zaczęła :*) pyszny, swojski chleb. Polecam każdemu! Jeżeli nie masz zakwasu to można go zrobić samemu, wziąć od znajomych, którzy pieką chleb lub zajrzeć na Zakwasową mapę Polski i odezwać się do kogoś z okolicy.
SKŁADNIKI (1 chleb):
  • 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 3,5 szklanki mąki żytniej (typ 720)
  • 1 szklanka płatków owsianych zwykłych
  • 1 szklanka otrębów żytnich
  • 3 łyżeczki soli
  • 900 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki zakwasu żytniego
  • + ziarna słonecznika, siemię lniane itp. (opcjonalnie)*
Zakwas wyjąć z lodówki ok. 2-3 godziny przed wyrabianiem ciasta, aby nabrał temperatury pokojowej.
W misce wymieszać suche składniki (mąkę najlepiej przesiać przez sitko). W drugiej misce rozpuścić sól z ciepła wodą. Połączyć składniki suche z wodą i rozpuszczoną solą, wymieszać. Następnie dodać zakwas i wyrobić ciasto. 3 czubate łyżki wyrobionego ciasta odłożyć do słoiczka na następny zakwas. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki o wymiarach ok. 10×37 cm. Zostawić odkryty zakwas oraz ciasto na około 6-8 godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (można przykryć ściereczką).
Po tym czasie słoiczek z zakwasem zamknąć i wstawić do lodówki. Zakwas można przechowywać ok. 2 tygodnie. Wyrośnięty chleb piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C z termoobiegiem przez ok. 1 godz. 10 min. Po wyjęciu z piekarnika chleb od razu wyjąć z blaszki i położyć na jej brzegach, aby dobrze odparował.
*Ziarna najlepiej dodać po odjęciu ciasta na zakwas.
Bon appétit :) 

Monika Ciemiecka

Monika

Mieszkanka Trójmiasta na 100%! Turystyka kulinarna to moja pasja, tak samo jak fotografia. Staram się żyć świadomie i w zgodzie z naturą. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym