
Można powiedzieć, że sztuka kulinarna w naszej rodzinie przechodzi z pokolenia na pokolenie. Mama ma swoje sprawdzone przepisy, których stara się nie modyfikować, bo właściwie nie ma po co. Ostatnio zrobiła pyszną drobiową galaretkę z warzywami, która przypomina nam smaki z dzieciństwa. Pewnie też ją znacie :) Jemy ją z odrobiną octu winnego lub cytryny. Jest pyszna!
SKŁADNIKI (5 galaretek):
Bulion:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 1 skrzydełko z indyka
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 małego selera
- 1 cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Reszta:
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki soku z cytryny
Marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek obrać, cebulę przekroić na pół. Wszystkie składniki na bulion zalać wodą (do przykrycia składników) i ugotować na małym ogniu do miękkości (ok. 1,5 godz.). Doprawić solą i pieprzem.
Bulion przelać przez sitko. Mięso oddzielić od kości i pokroić. Warzywa pokroić w kostkę. Do salaterek włożyć groszek, pokrojone warzywa i mięso.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącego bulionu, następnie dodać do reszty i dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku i dodać sok z cytryny.
Przygotowane salaterki zalać bulionem i odstawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce.
Bon appétit :)
Pozdrowienia, Monika :)