Karob – zdrowy zamiennik kakao, czekolady i cukru
Karob, zwany też inaczej szarańczynem strąkowym lub ceratonią, to gatunek dziko rosnącego drzewa występującego w regionie śródziemnomorskim. W kuchni występuje głównie pod dwoma postaciami – proszku, który doskonale sprawdza się jako zamiennik kakao, oraz melasy, czyli słodkiego i gęstego syropu z karmelowym posmakiem. Ale zacznijmy od początku…
Historia
Karob ze swoich cennych właściwości znany był już w starożytności. W tamtych czasach stosowano go na wzmocnienie odporności, polepszenie trawienia oraz jako słodką przekąskę. Polecany był również alergikom oraz osobom z nadciśnieniem.
Aktualnie odkryto dużo więcej zalet karobu – może być on pomocny w walce z kaszlem, zaburzeniami żołądkowo – jelitowymi (np. refluks żołądka), cholesterolem, astmą oraz niedokrwistością.
Ważne informacje na temat karobu:
- jest produktem naturalnym;
- zawiera tylko naturalnie występujące cukry;
- jest bogaty w magnez, fosfor oraz żelazo;
- nie zawiera alergenów;
- nie zawiera kofeiny i teobrominy;
- nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów;
- jest bogatym źródłem białka
- zawiera witaminy A, B2, B3, D;
- uprawiany jest głównie w Grecji, Palestynie, Indiach, Kalifornii, na Sycylii i Cyprze;
Ciekawostka
W strąkach chleba świętojańskiego znajdują się nasiona, a co ciekawe – wszystkie ważą dokładnie 0,2 g! Wiedza ta służyła dawniej do odmierzania porcji lekarstw oraz ważenia złota i kamieni szlachetnych. Z tego wzięła się nazwa karat, czyli 0,2 g.
Zastosowanie w kuchni:
- zamiennik cukru, czekolady lub kakao;
- pieczenie ciast, ciasteczek;
- przygotowywanie słodkich napoi;
- przygotowywanie deserów, polew itd.
Wartość odżywcza w 100 g produktu (z etykiety):
- wartość energetyczna 1155 kJ / 275 kcal
- białko 1,16 g
- węglowodany 62 g
- tłuszcz 0,2 g
- magnez 555 mg (148% RDA*)
- żelazo 14 mg (100% RDA)
- fosfor 778 mg (111% RDA)
Mam nadzieję, że właśnie odkryliście nowy składnik kulinarny :)
Pozdrowienia, Monika :)