Kolorowe kieszonki z warzywami

3
29 marca 2014

Kolorowe kieszonki z warzywami

Aromatyczne, zaskakujące – takie właśnie są kieszonki z warzywami, które niedawno zrobiłyśmy. Zdecydowanie nasz smak! Pyszne ciasto i dwa rodzaje nadzienia: marchewkowo – cukiniowe oraz cukiniowo – cebulowe, idealnie się ze sobą komponują. U nas gościły już nie raz i pewnie niedługo znów pojawią się na stole. Inspiracją był przepis ze strony Kwestia Smaku.

SKŁADNIKI:
  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 200 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cukinia
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • olej
  • pieprz
Ciasto: Mleko (najlepiej letnie lub lekko ciepłe) wymieszać z drożdżami, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie do miski przesiać mąkę, dodać masło oraz sól. Ugniatać mąkę z masłem do momentu powstania sypkiej kruszonki. Dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Nadzienie: Marchewkę i cebulę obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce. Do osobnych naczyń włożyć marchewkę i cebulę. Następnie do nich dodać po połowie cukinii i lekko doprawić solą oraz pieprzem. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i podsmażyć każdy farsz osobno.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki lub specjalnej formy wycinać z niego krążki. Na jeden krążek nakładać farsz, przykrywać drugim krążkiem i dokładnie zlepiać brzegi. Gotowe kieszonki odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut, do zarumienienia.
Bon appétit :)

Monika Ciemiecka

Monika

Mieszkanka Trójmiasta na 100%! Turystyka kulinarna to moja pasja, tak samo jak fotografia. Staram się żyć świadomie i w zgodzie z naturą. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym