Konfitura z czerwonej cebuli

4
09 stycznia 2015

Konfitura z czerwonej cebuli

Rozkochuje w sobie niemal każdego, kto jej spróbuje. Jest idealna jako dodatek na kanapki, do mięs, pasztetu, sera. Zadziwia smakiem i prostotą. Nic dodać, nic ująć – zapraszam na konfiturę z czerwonej cebuli.
SKŁADNIKI (1 duży słoik):
  • 2 kg czerwonej cebuli
  • 3-5 łyżek octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki miodu jasnego
  • cukier
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej roślinny
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na dużej patelni rozgrzać oliwę lub olej i zeszklić cebulę. Podczas smażenia dodać łyżeczkę soli i cukru. Gdy cebula będzie miękka dodać ocet balsamiczny, miód i dokładnie wymieszać. Posmakować i doprawić solą, pieprzem, ewentualnie miodem lub octem balsamicznym, każdy według własnego smaku. Cebulę przełożyć do słoika, poczekać aż ostygnie i przechowywać w lodówce. Jest idealna jako dodatek do mięs, pasztetu, sera.

Bon appétit :) 

Pozdrowienia, Monika :)

Monika Ciemiecka

Monika

Mieszkanka Trójmiasta na 100%! Turystyka kulinarna to moja pasja, tak samo jak fotografia. Staram się żyć świadomie i w zgodzie z naturą. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym