Konfitura z czerwonej cebuli
Rozkochuje w sobie niemal każdego, kto jej spróbuje. Jest idealna jako dodatek na kanapki, do mięs, pasztetu, sera. Zadziwia smakiem i prostotą. Nic dodać, nic ująć – zapraszam na konfiturę z czerwonej cebuli.
SKŁADNIKI (1 duży słoik):
- 2 kg czerwonej cebuli
- 3-5 łyżek octu balsamicznego
- 2-3 łyżki miodu jasnego
- cukier
- sól, pieprz
- oliwa lub olej roślinny
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na dużej patelni rozgrzać oliwę lub olej i zeszklić cebulę. Podczas smażenia dodać łyżeczkę soli i cukru. Gdy cebula będzie miękka dodać ocet balsamiczny, miód i dokładnie wymieszać. Posmakować i doprawić solą, pieprzem, ewentualnie miodem lub octem balsamicznym, każdy według własnego smaku. Cebulę przełożyć do słoika, poczekać aż ostygnie i przechowywać w lodówce. Jest idealna jako dodatek do mięs, pasztetu, sera.
Bon appétit :)
Pozdrowienia, Monika :)