Korzenne muffinki z jabłkami

3
28 września 2012

Korzenne muffinki z jabłkami

Wypiek, który niewątpliwie umili mi jesienne wieczory. Ciepła herbata i muffinki z jabłkami, posypane orzechami włoskimi i cukrem trzcinowym, pięknie pachnące cynamonem, imbirem i gałką muszkatołowa, będą obowiązkowym towarzyszem podczas nadchodzących chłodnych dni. Polecam się z nimi zaprzyjaźnić ;) Na podstawie przepisu Doroty z MojeWypieki.

SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • cynamon, imbir, gałka muszkatołowa (łącznie około 1-1,5 łyżeczki)
  • 0,75 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 4 średnie jabłka
  • orzechy włoskie i cukier trzcinowy (na posypkę)
W jednej misce wymieszać wszystkie „suche” składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier, sól, przyprawy korzenne), w drugiej „mokre” (mleko, jogurt, masło, jajko). Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Składniki „suche” i „mokre” wymieszać niezbyt dokładnie, dodać jabłka. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi i brązowym cukrem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 190°C.
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika

Mieszkanka Trójmiasta na 100%! Turystyka kulinarna to moja pasja, tak samo jak fotografia. Staram się żyć świadomie i w zgodzie z naturą. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym