Kruche ciasto z rabarbarem

25 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem

Rabarbar często rośnie w naszych ogródkach, a także na polach i w innych dzikich miejscach. Kiedyś był
używany do robienia ciast, kompotów, wina i przetworów. Cechuje go charakterystyczny kwaskowaty smak i seledynowo-różowy kolor. Zawiera dużo żelaza, kwasu jabłkowego i szczawiowego. Niestety mam wrażenie, że obecnie jest pomijany w menu wielu osób. Ba! Niektórzy nawet nie wiedzą co to jest, a gdy słyszą słowo rabarbar, ich twarz przybiera kształt wielkiego znaku zapytania. Stwierdziłam, że trzeba uświadamiać społeczeństwo, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na kruche ciasto z rabarbarem, choć mam nadzieję, że większość z Was zna ten przysmak  :)
SKŁADNIKI:
  • 5 łodyg rabarbaru (+ odrobina cukru, cynamon)
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z żółtkami, 1/2 szklanki cukru, śmietaną, masłem i proszkiem do pieczenia. Wszystko zagnieść i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie połowę ciasta wyłożyć na blachę. Pokroić rabarbar, posypać cukrem i cynamonem, a następnie ułożyć na cieście. Ubić białka, dodać 1/2 szklanki cukru, jeszcze chwilę ubijać i położyć na rabarbarze. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 170°C (co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypieka).
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika

Mieszkanka Trójmiasta na 100%! Turystyka kulinarna to moja pasja, tak samo jak fotografia. Staram się żyć świadomie i w zgodzie z naturą. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym