Mazurek z migdałami

Mazurek z migdałami poleca się na świąteczny stół! Zdecydowanie nie może go na nim zabraknąć. To tradycyjne wielkanocne ciasto, pyszne, aromatyczne, o delikatnym smaku migdałów. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, więc jeszcze zdążycie go zrobić na tegoroczne Święta. Zainspirowałyśmy się przepisem p. Bożeny Dykiel z książki kucharskiej Moje sekrety kulinarne.
SKŁADNIKI:
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia, a następnie ucierać aż zbieleje. Dodać cukier, jajka, mąkę oraz cynamon. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić do uzyskania płaskiej powierzchni. Całość posypać migdałami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut, do zarumienienia.

Bon appétit :)

Najedzona

cześć! tu Monika 🖐️ pokażę Ci miejscówki kulinarne w Trójmieście 📍 zabiorę w podróż w poszukiwaniu nowych smaków 🌍 #lesswastepolska 🌱 po więcej zapraszam na instagram @najedzonapl

5 thoughts on “Mazurek z migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.