Muffinki bananowe z kolorową posypką
Wypieki z bananami są zdecydowanie w czołówce moich ulubionych. Te dojrzałe owoce sprawiają, że ciasto jest delikatnie wilgotne, aromatyczne i lekko słodkie. Według mnie właśnie takie powinny być muffinki. Dla ożywienia kolorystyki wymyśliłam posypkę z kamyków arachidowych. Tamtadaam! Oto wypieki piękne z zewnątrz, zaskakujące w środku i baaardzo bananowe. :)
SKŁADNIKI (około 25 sztuk):
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki płatków owsianych
- 5 dojrzałych bananów
- 1 szklanka cukru
- 80 ml oleju
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g draży mlecznych
- 150 g kamyków arachidowych
W jednej misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia. Banany obrać i w drugiej misce rozgnieść widelcem na papkę. Dodać do nich resztę mokrych składników – roztrzepane jajko, olej oraz mleko. Połączyć ze sobą zawartość obu naczyń i wymieszać. Do masy dodać draże.
Ja użyłam silikonowych foremek, ale w razie braku takich blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać je do 3/4 wysokości. Wierzch każdej muffinki posypać kamykami rozgniecionymi np. przy pomocy tłuczka (lub posiekanymi). Piec przez około 25 minut w temperaturze 190ºC.
Bon appétit :)