Muffinki marchewkowe

4
20 marca 2014

Muffinki marchewkowe

Dzisiaj długo wyczekiwany pierwszy dzień wiosny! Oby pogoda dostosowała się do okazji, bo już nie mogę doczekać się zmiany garderoby zimowej na wiosenną. Specjalnie na ten dzień przygotowałam przepis na muffinki marchewkowe. Jakoś tak kojarzą mi się z wiosną, a marchewka jest zdrowym i cennym warzywem. Warto wykorzystywać ją do czegoś więcej niż tylko do surówki. Soki, ciasta, muffinki marchewkowe, polecam!
SKŁADNIKI (12 sztuk):
  • 5 średnich marchewek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 średnie jaja
  • 0,75 szklanki oleju
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawy korzenne w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru pudru, sok z cytryny (lukier)
  • starta marchewka (do dekoracji)
Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz przyprawy. W drugiej misce wymieszać jaja, olej, cukier i marchewkę. Połączyć składniki mokre z suchymi i wymieszać. Ciasto nakładać do foremek na muffinki lub do specjalnej blachy (wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Aby zrobić lukier, należy wymieszać w szklance sok z cytryny i cukier puder. Soku należy użyć tyle, żeby konsystencja była odpowiednia, tzn. ani za gęsta, ani za rzadka. Następnie nałożyć lukier na muffinki i posypać startą marchewką.

Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika

Mieszkanka Trójmiasta na 100%! Turystyka kulinarna to moja pasja, tak samo jak fotografia. Staram się żyć świadomie i w zgodzie z naturą. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym