Paluszki chlebowe z boczkiem

8
25 stycznia 2014

Paluszki chlebowe z boczkiem

Grissini pierwszy raz spróbowałyśmy będąc na wycieczce we Włoszech. Podbiły nasze serca swoją prostotą. Postanowiłyśmy zrobić je w domu, oczywiście urozmaicając je po naszemu. Paluszki wyszły odrobinę miększe niż tradycyjne grissini. Do tego owinęłyśmy je w plastry boczku i posypałyśmy estragonem. Koniecznie spróbujcie ich z domowym sosem czosnkowym.
przepis KAKU fashion & cook
SKŁADNIKI (około 25 sztuk):
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml wody (letniej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 35 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 plastrów boczku parzonego
  • 1 jajko rozkłócone (do posmarowania)
  • estragon suszony
Do miseczki włożyć drożdże, dodać 4 łyżki wody, cukier i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, do podwojenia objętości. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, resztę wody, oliwę oraz sól. Zagnieść ciasto tak, aby było elastyczne i odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i formować paluchy. Każdy z nich owinąć boczkiem. Jeżeli plastry boczku są zbyt szerokie można przeciąć je na pół. Wszystkie paluchy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać estragonem. Piec około 8-10 minut w temperaturze 230°C.
 
Bon appétit :)
przepis KAKU fashion & cook
Monika Ciemiecka

Monika

Mieszkanka Trójmiasta na 100%! Turystyka kulinarna to moja pasja, tak samo jak fotografia. Staram się żyć świadomie i w zgodzie z naturą. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym