Rogale drożdżowe z powidłami na wodzie
Dzisiaj przepis na rogale drożdżowe na wodzie, przez niektórych nazywane „topielcami”. Podczas pieczenia pachną obłędnie, a z gorącym kakao i owocami tworzą idealny deser. Moje rogaliki są z powidłami śliwkowymi, ale można je nadziewać dowolnie. Jak kto woli :)
SKŁADNIKI:
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g drożdży świeżych
- 10 łyżek mleka
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- powidła śliwkowe (lub inne, według upodobań)
Drożdże rozrobić z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mleka. Oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 – 15 minut, do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, wbić jajka, dodać masło (w temp. pokojowej), szczyptę soli oraz resztę cukru i mleka. Do tego wlać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto uformować w kulę, włożyć do foliowego worka i wrzucić do miski z zimną wodą (tak, aby ciasto było zanurzone). Gdy ciasto wypłynie, wyjąć je z wody i worka, podzielić na części i cienko rozwałkować – najlepiej na kształt koła i kroić w trójkąty (jak pizzę). Na każdy kawałek nałożyć łyżeczkę powideł i zwinąć.
Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piec w temperaturze 180°C przez 15 minut.
Bon appétit :)