Roladki z kurczaka z żurawiną i serem camembert

7
04 grudnia 2013

Roladki z kurczaka z żurawiną i serem camembert

Żurawina w tym roku podbiła moje serce. Bez opamiętania piję herbatę z żurawiną i koktajl żurawinowo-bananowy. W domu zrobiliśmy też nalewkę żurawinową, która niesamowicie rozgrzewa w zimowe wieczory. Ostatnio próbowałam użyć tych owoców do przygotowania wytrawnej potrawy. Zrobiłam roladki z piersi kurczaka faszerowane konfiturą z żurawiny i serem camembert. Rozpływają się w ustach, spróbujcie :)

SKŁADNIKI (około 8 roladek):
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 200 g żurawiny świeżej
  • 140 g sera camembert
  • ½ łyżeczki kolendry
  • mąka pszenna
  • cukier
  • sól
  •  pieprz
  • olej

Przygotowanie żurawiny: Żurawinę włożyć do garnka, dodać pół szklanki cukru, roztartą w moździerzu kolendrę i gotować do uzyskania gęstej konfitury. Jeżeli żurawina jest nadal kwaśna to dodać cukru i jeszcze chwilę gotować. Całość należy co chwilę mieszać, żeby się nie przypaliła.
 
Roladki: Piersi z kurczaka oczyścić, przekroić i rozbić tak, żeby można było zwinąć roladkę. Przyprawić pieprzem i solą z każdej strony. Na mięso nakładać żurawinę oraz pokrojony ser camembert. Następnie zawijać. Jeżeli roladki rozchodzą się po bokach, to można spiąć je wykałaczkami. Obtaczać w mące i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju do zarumienienia, co jakiś czas przewracając.

Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika

Mieszkanka Trójmiasta na 100%! Turystyka kulinarna to moja pasja, tak samo jak fotografia. Staram się żyć świadomie i w zgodzie z naturą. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym