Sernik od serca
Sernik:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 15 dag masła
- 2 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- rodzynki wedle uznania
- 5 jajek
- 2 łyżki soku z cytryny
- tłuszcz do wysmarowania tortownicy
- bułka tarta do posypania tortownicy
- 400 g truskawek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać żółtka i dobrze wymieszać. Rodzynki sparzyć i oprószyć mąką, aby nie opadły na spód sernika. Dodać resztę składników i miksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z masą. Przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Od truskawek oberwać szypułki (jeśli mamy mrożone, to należy rozmrozić). Dodać cukier puder i wszytko razem zmiksować. Sernik polewać musem tuż przed podaniem.