Supełki cukrowe
Czasem można zapomnieć o zdrowym odżywianiu czy diecie i sprawić sobie mały poczęstunek. Ja często mam ochotę na coś słodkiego lub niezdrowego, ale nie ograniczam się – żyje się tylko raz, więc nie żałuję sobie przyjemności. :) Nie oznacza to oczywiście, że zaniedbuje siebie. Właśnie zaczynam przygotowania do cieplejszych dni. Chcę trochę obudzić ciało do życia po zimie i mam nadzieję, że zbyt szybko nie zniechęcę się do ćwiczeń… :D Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na supełki cukrowe – pyszne, puszyste i okropnie wciągające. Inspirowałam się przepisem z Kolekcji dobrej kuchni.
SKŁADNIKI:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1-2 łyżki rumu
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- szczypta soli
- olej
W misce utrzeć masło z cukrem, jajkami i solą na jednolitą masę. Mieszając dodać rum, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto zagnieść, następnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować do grubości 0,5 cm i pociąć na paski o wymiarach ok. 20 cm x 2 cm. Każdy pasek zawiązać. W garnku rozgrzać olej do temp. około 175°C. Do tłuszczu wrzucać supełki i smażyć na złotobrązowy kolor około 5 minut. Po usmażeniu najlepiej odłożyć je na pergamin, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.
Bon appétit :)