Surfburger. Lokal na ul. Garncarskiej w Gdańsku.
Czas spędzony ze znajomymi podczas wspólnego posiłku jest dla mnie bezcenny. Uwielbiam celebrować chwile w taki sposób – jedząc, rozmawiając, śmiejąc się. Cudowna sprawa :) Ostatnio w małym gronie wybraliśmy się do Surfburgera w Gdańsku Głównym. Cel: burgerowe szaleństwo.
Menu daje spory wybór :) Ostatecznie zdecydowaliśmy się na następujące pozycje:
- Karmel (bułka pszenna/grahamka/maślana, norweski kozi brązowy ser karmelowy, mix sałat, pomidor, czerwona cebula, ogórek kwaszony, sos limonkowy, sos barbecue, 180 gramów wołowiny) – 19 zł
- Słodki Góral (bułka pszenna/grahamka/maślana, ser oscypek, mix sałat, czerwona cebula, borówka, sos barbecue, 180 gramów wołowiny) – 18 zł
- Double Trouble (bułka pszenna/grahamka/maślana, 2x ser cheddar, mix sałat, pomidor, czerwona cebula, ogórek kwaszony, 2x bekon, sos musztardowo – miodowy, 180 gramów wołowiny) – 19 zł
- Nacho (bułka pszenna/grahamka/maślana, ser cheddar, mix sałat, pomidor, czerwona cebula, gorący sos serowy, nachosy, 180 gramów wołowiny) – 19 zł
- Morena (bułka pszenna/grahamka/maślana, ser lazur, mix sałat, pomidor, czerwona cebula, ogórek kwaszony, prażona cebulka, sos limonkowy, sos barbecue, 180 gramów wołowiny) – 18 zł
- 2 x duże frytki (9 zł/porcja) ze wszystkimi możliwymi sosami (każdy za 2 zł). Smaczna rada od pani kelnerki: zmieszać sos serowy i barbecue – MEGA!
Do picia:
- Papa Shisha
- Papa Turk
- Buenos Guarana (yerba mate) x2
Kilka słów od Łukasza Wingerta, współwłaściciela SurfBurgera:
OD KIEDY DZIAŁACIE? SKĄD POMYSŁ?
„Działamy od 2013 roku, spotkaliśmy się razem z Wojtkiem Kamińskim, on umiał gotować, ja z kolei miałem głowę do biznesu i marketingu. Początkowo mieliśmy stać w chałupach i karmić windsurferów i kitesurferów – stąd też nazwa, ale stwierdziliśmy, że najlepiej nam będzie w naszym domu – Trójmieście! Kupiliśmy 25 letniego food trucka, którego sami przerobiliśmy :) Od początku robił on furorę na ulicach Gdańska.
Widząc ogromne zainteresowanie naszymi burgerami również zimą, postanowiliśmy stworzyć miejsce, gdzie klienci mogą przyjść o każdej porze roku i skosztować naszych specjałów, na co food truck nie pozwalał. Tak otworzyliśmy punkt stacjonarny na Morenie – który okazał się sukcesem.
Idąc za ciosem otworzyliśmy lokal na Garncarskiej, lokal na Chełmie oraz na Przymorzu, które cieszą się również wielkim zainteresowaniem.”
JAK UKŁADACIE MENU? JEST STAŁE CZY ZMIENNE?
„Menu ma stałe 10 pozycji, okazjonalnie występuje burger sezonowy (np. burger piernikowy, w bułce korzennej z burakiem i kozim serem, burger kaktus z pikantną salsą i kawałkami kaktusa, burger que sera sera ze smażonym panierowanym serem) czy tak jak obecnie burger Chorizard z roszponką, fasolką pinto, serem dojrzewającym, chorizo i sosem chilli mayo.”
GDZIE MOŻNA SPOTKAĆ WASZE FOOD TRUCKI?
„Na wszystkich poważnych eventach, zlotach foodtrucków, koncertach, jak i pod OBC [Olivia Business Centre, Gdańsk] bądź w Orłowie.”
Chociaż Surf nie jest nam obcy, to do tej pory jadłyśmy ich burgery albo z food trucka, albo w lokalu na Przymorzu. Wizyta w lokalu w Gdańsku Głównym (ul. Garncarska 30) zdecydowanie zasługuje na piątkę! Burgery i frytki przepyszne – świeże składniki, bardzo dobra jakość. Obsługa miła i pomocna, lokal czysty. Nawet czas oczekiwania nas miło zaskoczył, bo przy dużym ruchu nasze zamówienie było gotowe w ok. 15 minut. No nie mam się do czego przyczepić :)
SURFBURGER (LOKAL)
Adres: ul. Garncarska 30, Gdańsk
Strona internetowa: SurfBurger.pl
Facebook: SurfBurger