Szarlotka sypana z papierówkami

25 sierpnia 2015

Szarlotka sypana z papierówkami

Papierówki to dla mnie kwintesencja smaku jabłek. Pewnie dlatego, że od małego zajadałam się nimi na wsi. Ta odmiana jabłek jest trudno dostępna do kupienia w mieście, więc za każdym razem gdy jest okazja moja rodzina przywozi papierówki od Babci. Rosną tam dziko, naturalnie i bardzo obficie. Nie wiem czy wiecie, ale jest to jedna z odmian preferowanych w polskim programie rolnośrodowiskowym mającym na celu ochronę zagrożonych zasobów genetycznych. Samo zdrowie! Zapraszam na prostą w wykonaniu szarlotkę z papierówkami w roli głównej.

Szarlotka sypana jabłka papierówki KAKU fashion cook 4p

SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 1 szklanka mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru (można użyć też ksylitolu lub stewii)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła (ok. 150 g, z zamrażalnika)
  • 1,5 kg jabłek (użyłam papierówek)
  • cynamon, kardamon (opcjonalnie)

Mąkę przesiać do miski, dodać kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach do osobnej miski, następnie przyprawić ok. 1 łyżeczką cynamonu i kardamonu. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem, boki posmarować masłem.

Na spód wysypać 1 szklankę suchych składników, wyrównać. Następnie warstwowo nałożyć połowę startych jabłek, 1 szklankę suchych składników, resztę jabłek i na wierzch resztę suchych składników. Masło wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na wiórki na wierzch ciasta.

Piec* w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 60 minut. W tym czasie masło oraz sok z jabłek zespolą całość i wyjdzie pachnące, smaczne ciasto :)

* Podczas pieczenia z blachy może wyciekać nadmiar soku. Polecam włożyć płaską blachę do piekarnika piętro niżej.

Bon appétit :)

Szarlotka sypana jabłka papierówki KAKU fashion cook 3p Szarlotka sypana jabłka papierówki KAKU fashion cook 5p Szarlotka sypana jabłka papierówki KAKU fashion cook 2p

Monika Ciemiecka

Monika

Mieszkanka Trójmiasta na 100%! Turystyka kulinarna to moja pasja, tak samo jak fotografia. Staram się żyć świadomie i w zgodzie z naturą. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym