Tarta cebulowa na lekko razowym spodzie
Cebula to warzywo wielozadaniowe. Używam jej podczas przyrządzania przeróżnych dań i nie wyobrażam sobie jej nieobecności w domowych zbiorach. Nadaje się do zup, sałatek, marynowania mięsa, czy okraszania pierogów i ziemniaków. Kto z nas nie pił syropu z cebuli na przeziębienie… No i w lecie pomidor z cebulką smakuje najlepiej! Nie da się ukryć, że jest jej dużo w moim menu, a ostatnio zrobiłam nawet tartę z cebulowym farszem. Tarta jest na lekko razowym spodzie, a do nadzienia dodatkowo użyłam przepysznej rukoli. To dla mnie nowy smak, ale bardzo się polubiliśmy. Spróbujcie sami!
SKŁADNIKI:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej razowej
- 1 jajko
- 100 g masła
- 4 cebule czerwone duże
- 100 g rukoli
- sól, pieprz, cukier
- olej roślinny
Ciasto: Mąkę pszenną oraz żytnią razową przesiać do miski, dodać posiekane masło, jajko, szczyptę soli i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Farsz: Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić. Na koniec dodać umytą rukolę, chwilę podsmażyć, doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty i dokładnie docisnąć. Na ciasto nałożyć farsz. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec około 15 – 20 minut do zarumienienia się ciasta. Podawać posypane świeżą rukolą.
Bon appétit :)