Tarta na francuskim cieście z łososiem, gruszkami i serem pleśniowym
Pierwszy dzień jesieni trzeba jakoś uczcić! Z tej okazji przygotowałam wytrawną tartę na francuskim cieście z dodatkiem łososia, gruszek i z sosem serowym. Całość posypałam pieprzem cytrynowym, aby dodać aromatu. Mi ta wersja tarty z gruszkami bardzo przypadła do gustu. Wersję słodką znajdziecie tutaj – Tarta z gruszkami i śliwkami na kremie jogurtowym.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g łososia wędzonego
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 250 g serka mascarpone
- 2 gruszki
- sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy
- masło (do posmarowania blachy)
Ser pleśniowy i serek mascarpone przełożyć do rondelka, podgrzać i wymieszać tak, żeby składniki się połączyły. Doprawić solą i pieprzem czarnym, odstawić do ostygnięcia. Ciasto francuskie wyłożyć na wysmarowaną masłem okrągłą blachę do tarty, nakłuć widelcem, a następnie położyć papier do pieczenia i wysypać ziarna fasoli, aby obciążyć ciasto. Podpiec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 8 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i zdjąć papier oraz fasolę. Na wierzch wylać masę serową, ułożyć pokrojoną w plastry gruszkę, paseczki łososia i posypać pieprzem cytrynowym. Piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 10 – 15 minut. Po tym czasie gotować tartę wyjąć z piekarnika. Podawać na ciepło lub na zimno.
Bon appétit :)