Wiosenny jajeczny tatar

02 kwietnia 2014

Wiosenny jajeczny tatar

Kwieciem rozpoczynam od przepisu na jajeczny tatar. Niezwykły, domowy i aromatyczny, z cebulką oraz ogórkiem kiszonym, wzbogacony smakiem suszonych pomidorów. Jest świetny jako sałatka i pasta na kanapki. Tym postem zaczynam również serię wielkanocnych przepisów, w końcu Święta tuż, tuż… :)

SKŁADNIKI:
  • 2 jaja
  • 1 mały ogórek kiszony
  • 1/2 cebuli
  • 4 pomidory suszone
  • kromka chleba żytniego
  • szczypiorek (do dekoracji)
  • majonez
  • sól, pieprz
Jaja ugotować na twardo (10 minut od zagotowania wody), obrać, ostudzić i oddzielić białko od żółtka. Ogórka, cebulę, szczypiorek oraz pomidory pokroić w drobną kostkę. W szklance (można użyć również ringu) ułożyć warstwami – posiekane białko, ogórka, łyżeczkę majonezu, posiekane żółtko, łyżeczkę majonezu, suszone pomidory, cebulkę. Wszystko przykryć kołem wyciętym z kromki chleba. Całość odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie szklankę postawić do góry nogami na talerzu i powoli podnieść, tak aby tatar z niej wyszedł. Posypać solą i opcjonalnie pieprzem oraz udekorować szczypiorkiem.

Bon appétit :)

Monika Ciemiecka

Monika

Mieszkanka Trójmiasta na 100%! Turystyka kulinarna to moja pasja, tak samo jak fotografia. Staram się żyć świadomie i w zgodzie z naturą. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym