Wytrawne placki naleśnikowe

10 lipca 2013

Wytrawne placki naleśnikowe

Danie, które można przyrządzać na wiele sposobów. Jest idealne zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. W zależności od pory roku i osobistych zachcianek, do jego przygotowania można używać różnych warzyw. My lubimy wersję ze świeżą papryką i ogórkami konserwowymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać cebulę dymkę, pieczarki, szczypiorek czy cukinię. Wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza :)

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • około 30 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1 cała pierś z kurczaka duża
  • 2 papryki (kolory wg uznania)
  • 3 ogórki konserwowe
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
Do miski wbić jajka i roztrzepać. Dodać mleko, wodę, mąkę, sól, pieprz i inne przyprawy według uznania (np. chili dla ostrości). Wszystko razem wymieszać (ciasto powinno być trochę gęstsze niż klasyczne ciasto na naleśniki). Odstawić na 15 minut. Piersi z kurczaka, papryki i ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na małym ogniu, aż do zarumienienia.
 
Bon appétit :)
Monika Ciemiecka

Monika Ciemiecka

Mieszkam w pięknej Gdyni i kocham to miejsce. Z pasji zajmuję się fotografią, a poza tym uwielbiam poznawać nowe miejsca i dobre, lokalne jedzenie. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym