Zapiekanki z bakłażanem i serem pleśniowym

6
10 lutego 2014

Zapiekanki z bakłażanem i serem pleśniowym

W tych zapiekankach zakochana jest cała moja rodzina. Gdy są w piekarniku, w domu unosi się niesamowity swojski zapach. Zróbcie te zapiekanki w domu, naprawdę warto!
SKŁADNIKI (6 zapiekanek):
  • 6 kromek chleba (najlepiej domowego na zakwasie)
  • 1 bakłażan
  • masło
  • 1 op. sera z niebieską pleśnią
  • szczypior
  • sól, pieprz
Bakłażana umyć, pokroić na plastry, ułożyć na talerzu i posolić. Odstawić na 15 minut, aby sól wyciągnęła goryczkę. Po tym czasie każdy plaster opłukać w wodzie. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, położyć plastry bakłażana i podsmażyć z każdej strony do lekkiego zarumienienia.
Każdą kromkę chleba posmarować masłem, na to położyć jeden plaster bakłażana, następnie pokrojony w plastry ser pleśniowy i drugi kawałek bakłażana. Całość lekko popieprzyć i obficie posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Tak przygotowane zapiekanki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać około 10 – 15 minut w temperaturze 150ºC.
 
Bon appétit :)
Jeżeli podoba Ci się to co gotujemy i chcesz sprawić nam wielką radość to polub bloga na fb – będziesz wtedy na bieżąco z postami i wszystkim tym, co się u nas dzieje. :)) Pozdrowienia!
Monika Ciemiecka

Monika

Mieszkanka Trójmiasta na 100%! Turystyka kulinarna to moja pasja, tak samo jak fotografia. Staram się żyć świadomie i w zgodzie z naturą. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym