Zielona herbata. Jak wpływa na nasz organizm?
Zielona herbata – z czego powstaje?
Zielona herbata to napój przyrządzany wyłącznie z liści herbaty chińskiej. Jej łacińska nazwa to Camellia sinensis. Pierwszy człon nazwy pochodzi on zlatynizowanego nazwiska Georga Kamela (ur. 1661, zm. 1706) – botanika, który miał istotny wkład w rozwój nauki. Drugi człon, sinensis, oznacza po prostu chiński.

Herbata chińska występuje głównie pod postacią krzaków lub małych drzewek, często tworząc olbrzymie plantacje. Obecnie jest rośliną szeroko rozpowszechnioną w uprawie. Wyróżnia się dwie główne odmiany:
- Camellia sinensis var. assamica – herbata assamska
- Camellia sinensis var. sinensis – odmiana typowa
Czy wiesz, że… herbata zielona i np. herbata czarna robione z tych samych liści? Różni je tylko sposób przyrządzania. (O rodzajach herbaty i o różnicach między nimi napiszę osobny post.)
Herbata zielona powstaje z liści niepoddanych fermentacji. Natychmiast po zerwaniu odbywa się proces suszenia, dlatego jest delikatniejsza w smaku od czarnych herbat oraz zachowuje więcej cennych składników.
Skład zielonej herbaty
- garbniki (polifenole) – nadają jej rześkość i cierpkość
- kofeina (teina)
- mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk)
- witaminy (A, B1, B2 ,C, E, K)
- olejki eteryczne
Właściwości zielonej herbaty
Picie kilku filiżanek zielonej herbaty każdego dnia może mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie.
- Ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.
- Polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu, co obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów mózgu.
- Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć i rozjaśnia umysł dzięki obecności teiny. Pobudzające działanie herbaty (w porównaniu do kawy) przebiega wolniej i stateczniej, ale jest dłuższe.
- Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.
- Służy w profilaktyce nowotworowej – niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować rozwój związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych.
- Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
- Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu.
- Ma działanie antyseptyczne, ponieważ garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie. Wspomaga leczenie chorób infekcyjnych (grypa, przeziębienie, biegunka, stany zapalne śluzówki jamy ustnej).
- Ma działania antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy).
- Wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii.
Jak parzyć zieloną herbatę?
Zieloną herbatę należy zalewać wodą o temperaturze od 60°C do 80°C (w zależności od rodzaju herbaty). Parzyć ją najlepiej 3-4 minuty. Dobrze zaparzona zielona herbata ma pozbawiony goryczy smak i delikatny aromat.
Te same liście można zaparzać nawet 3 razy. Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco – zawiera dużo teiny, z drugiego uspokajająco – pomaga radzić sobie z napięciami i stresem.
Czy wiesz, że… według chińskiego rytuału „mycia zielonej herbaty” tzw. „sicz ha” pierwsze parzenie zielonej herbaty powinno się od razu wylać?