Żurek na zakwasie z butelki

20 marca 2019

Żurek na zakwasie z butelki

Żurek, czyli zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, to tradycyjne danie kuchni polskiej, nie mogło go więc zabraknąć na naszym blogu, szczególnie, że zbliża się Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku. Zakwas w butelce kupuję na lokalnym rynku, od ulubionego rolnika. Wam też polecam zaopatrzenie się w dobrej jakości gotowy zakwas. Możecie też go zrobić samodzielnie, ale to wymaga o wiele więcej czasu, ponieważ taki zakwas dojrzewa kilka dni.

Przepis na żurek na zakwasie z butelki 
Składniki (około 5-6 porcji):

  • 500 ml zakwasu na żurek w butelce
  • 600 g białej kiełbasy surowej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1/4 selera
  • 1/2 pietruszki
  • 1/4 pora
  • 1 marchewka mała
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 100 g smietany 18% (połowa małego opakowania)
  • 1,5-2 l wody
  • 4 łyżki ostrego chrzanu (lub więcej, do smaku)
  • 6 kuleczek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • pieprz, sól
  • majeranek

W dużym garnku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, po 5 minutach dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć aż boczek się zarumieni, mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypaliło (można dodać odrobinę oleju jeżeli boczek nie jest bardzo tłusty).

Dolać około 2 litry wody, wrzucić włoszczyznę w kawałkach (seler, pietruszka, por, marchewka), ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz białą kiełbasę. Całość zagotować i gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut.

Po tym czasie z wywaru wyjąć:
– włoszczyznę (można ją ew. zostawić w żurku, ale ja nie lubię jak pływa w zupie, więc zjadam ją osobno);
– ziele angielskie i liście laurowe;
– białą kiełbasę, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wywaru.

Do wywaru wlać zakwas z butelki, wymieszać i przyprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz chrzanem do smaku. Gotować na małym ogniu około 20-30 minut. Do szklanki przelać odrobinę żurku (około pół szklanki) i wymieszać go ze śmietaną, a następnie wlać do żurku, cały czas mieszając. Posmakować i doprawić raz jeszcze w razie potrzeby. Podawać z ugotowanym na twargo jajem.

Smacznego!

Monika Ciemiecka

Monika

Mieszkanka Trójmiasta na 100%! Turystyka kulinarna to moja pasja, tak samo jak fotografia. Staram się żyć świadomie i w zgodzie z naturą. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki i suszonych pomidorów!

Spodobał ci się wpis? Udostępnij go znajomym