3 Domowe przepisy z ziemniakami

Ziemniaki są najsmaczniejszym artykułem spożywczym dla wielu osób. Te warzywa są bogate w witaminę B6, potas, fosfor, magnez i mangan. Zawierają witaminę C, która jest przeciwutleniaczem, a także są bogate w błonnik pokarmowy. Mają niską zawartość sodu, więc są dobre dla serca i nerek. Są również źródłem energii i są bardzo przydatne dla kobiet w ciąży. Ziemniaki są świetne dla układu pokarmowego i mogą pomóc Ci pozbyć się zaparć.

Możesz je jeść z posiłkiem lub używać ich do przygotowania różnych potraw. Ale oto kilka domowych przepisów, które możesz wypróbować:

Sałatka z ziemniaków i jajek

Składniki:

1 funt ziemniaków

2 jajka

2 łyżki majonezu

1 łyżeczka soku z cytryny

Sól i pieprz do smaku

Wskazówki:

1. Pokrój ziemniaki w plasterki i gotuj je przez 6-7 minut.

2. Wyjmij je z wrzątku i odsącz nadmiar wody.

3. Przełóż je do miski i zrób z nich puree.

4. Dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj.

5. Przełóż je do pojemnika i schłódź w lodówce.

Chipsy ziemniaczane

Składniki:

2 funty ziemniaków

2 filiżanki mąki

1 filiżanka oleju roślinnego

Wskazówki:

1. Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki.

2. Włóż plasterki do garnka i gotuj je przez 2 do 3 minut.

3. Wyjmij je z garnka i rozłóż na blasze do pieczenia.

4. Posypać je solą i pozostawić do wyschnięcia.

5. Piecz je przez 20 minut w temperaturze 350 stopni Fahrenheita.

6. Wyjmij je i włóż do zamrażarki na 30 minut.

7. Pokrój je na chipsy.

8. Przechowuj je w lodówce.

Zupa ziemniaczana

Składniki:

1 łyżka oleju

1/2 średniej wielkości cebuli

1 ząbek czosnku

1 średniej wielkości marchewka

1 duży ziemniak

1 liść laurowy

3 szklanki wody

Wskazówki:

1. Rozgrzej olej w garnku i dodaj cebulę.

2. Gotuj ją przez 5 minut.

3. Dodaj czosnek i gotuj go przez 1 minutę.

4. Dodaj marchewkę i ziemniaka i gotuj przez 2 do 3 minut.

5. Dodaj liść laurowy i wodę i gotuj przez 10 do 15 minut.

6. Dodaj pozostałe składniki i gotuj przez kolejne 5 minut.

7. Podawaj na gorąco.

Curry z ziemniaków i pomidorów

Składniki:

1 duży ziemniak

1 pomidor

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka kolendry w proszku

1 łyżeczka sproszkowanego kminku

1 łyżeczka czerwonego chili w proszku

Sól do smaku

Wskazówki:

1. Obierz ziemniaka i pokrój go na małe kawałki.

2. Pomidory pokroić w drobną kostkę.

3. Włóż ziemniaki do szybkowaru.

4. Dodaj przyprawy i wodę i przykryj pokrywką.

5