Soczewica to najbardziej znana roślina strączkowa, która jest uważana za pełnowartościowe białko. Te małe nasiona są bogate w białko i błonnik, co czyni je korzystnymi dla naszego organizmu. Zawierają również żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk i mangan.
Soczewica może być używana w różnych potrawach i może dodać zdrowy twist do twoich potraw. W tym artykule podzieliłam się pięcioma łatwymi i pysznymi przepisami z soczewicą. Zobaczmy, jak możesz je przygotować:
Spis treści
Zupa z soczewicy
Składniki:
1 filiżanka czerwonej soczewicy
1 średniej wielkości cebula
3 łodygi czosnku
2 łyżeczki kminu w proszku
2 filiżanki wywaru warzywnego
1 łyżeczka kurkumy
Sól do smaku
¼ filiżanki kolendry
Sposób przygotowania:
Namocz soczewicę w wodzie przez 30 minut i odsącz wodę.
Posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor.
Dodaj kminek w proszku i kurkumę do smażonej cebuli i czosnku. Smażyć przez kilka minut i dodać do tego odsączoną soczewicę.
Następnie wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia. Dodaj sól i gotuj zupę przez 10-15 minut.
Udekoruj ją kolendrą.
Curry z soczewicy i grzybów
Składniki:
½ szklanki czerwonej soczewicy
3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
3 łyżki stołowe posiekanej cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki pasty imbirowo-czosnkowej
4 do 6 zielonych papryczek chilli
1 łyżka liści kolendry
1 łyżeczka garam masala
½ szklanki grzybów
Sól do smaku
¼ filiżanki świeżych liści kolendry
Metoda:
Namocz soczewicę w wodzie przez 30 minut i odsącz wodę.
Rozgrzej olej na patelni. Posiekaj cebulę i czosnek. Dodaj cebulę i czosnek do oleju.
Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać czerwoną soczewicę, przecier pomidorowy, pastę imbirowo-czosnkową, zielone chilli, sól i liście kolendry.
Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
Następnie dodać grzyby. Ponownie przykryj patelnię i gotuj przez około 5 do 7 minut.
Podawaj przyozdobione liśćmi kolendry.
Curry z soczewicy i marchewki
Składniki:
¼ szklanki czerwonej soczewicy
2 marchewki
½ szklanki posiekanej cebuli
1 łyżeczka pasty imbirowo-czosnkowej
1 łyżka stołowa posiekanego czosnku
4 zielone chilli
2 szklanki wywaru warzywnego
1 łyżeczka kurkumy
Sól do smaku
¼ filiżanki kolendry
Sposób przygotowania:
Namocz soczewicę w wodzie przez 30 minut i odsącz wodę.
Posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor.
Dodaj pastę imbirowo-czosnkową i czerwoną soczewicę. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać marchewkę, zielone chilli, sól i liście kolendry.
Wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia.