Zapiekanki wegetariańskie to świetny sposób na dodanie trochę białka do swojej diety. Dania te są niezwykle łatwe do wykonania, a efekt jest satysfakcjonujący.
Cukinia jest doskonałym źródłem witamin, błonnika i minerałów, więc jest idealna dla wegetarian. Jest również dobrym źródłem żelaza i wapnia. Cukinia może być przygotowana na wiele różnych sposobów; od makaronu po pizzę, warzywo to może być wykorzystane do stworzenia szerokiej gamy potraw.
Dziś podzielę się z Wami prostym i szybkim przepisem na wegetariańskie zapiekanki, które wykorzystują cukinię jako bazę. Jest to świetne danie, które można podawać jako przystawkę lub dodatek.
Składniki:
– 1 średnia cukinia
– ½ szklanki bulionu warzywnego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– ¼ łyżeczki soli
– 1/3 filiżanki startego parmezanu
– 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
– 1/3 filiżanki pokruszonego sera feta
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj razem bulion, olej, gałkę muszkatołową i sól. Odstawić na bok.
2. Pokrój cukinię na kostki wielkości kęsa i umieść w koszyku do gotowania na parze. Gotować na parze do miękkości, około 10 minut. Odsącz, a następnie przenieś do dużej miski.
3. Dodaj mieszankę bulionową, parmezan i pietruszkę i wymieszaj, aby połączyć.
4. Przenieś mieszankę cukinii do naczynia do pieczenia, przykryj folią aluminiową i piecz przez 15 minut. Zdejmij folię i kontynuuj pieczenie, aż ser będzie bąbelkowy, a cukinia będzie podgrzana, około 10 do 15 minut więcej.
5. Posypać serem feta i podawać.
Wnioski:
To danie jest pysznym sposobem na dodanie trochę białka do swojej diety i nadaje się na każdą okazję.