Przepisy na Sałatki i Desery z Sezonowych Owoców

Przepisy na Sałatki i Desery z Sezonowych Owoców

Lato to czas, kiedy na straganach i w sklepach możemy znaleźć bogactwo sezonowych owoców. Warto wykorzystać to i przygotować zdrowe i smaczne dania, które będą prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule znajdziesz przepisy na sałatki i desery z sezonowych owoców, które z pewnością zachwycą Twoich gości.

  1. Sałatka z arbuzem i fetą

Składniki:

  • 1 arbuz
  • 200g sera feta
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 limonka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Arbuz należy obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

  2. Ser fetę również należy pokroić w kostkę.

  3. Do miski dodajemy pokrojony arbuz, ser feta i posiekane listki mięty.

  4. Skórkę z limonki ścieramy na tarce i wyciskamy sok.

  5. Dodajemy sok z limonki i skórkę limonkową do miski z sałatką.

  6. Całość delikatnie mieszamy.

  7. Doprawiamy solą do smaku.

  8. Deser truskawkowy z białą czekoladą

Składniki:

  • 500g truskawek
  • 200g białej czekolady
  • 200ml śmietanki kremówki
  • kilka listków mięty
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.

  2. Połowę truskawek blendujemy na gładki sos.

  3. Białą czekoladę kroimy na drobne kawałki.

  4. Śmietankę kremówkę podgrzewamy na małym ogniu.

  5. Kiedy śmietanka będzie prawie zagotowana, dodajemy do niej kawałki czekolady i cukier.

  6. Mieszamy, aż czekolada się roztopi i całość zgęstnieje.

  7. Na talerzykach układamy pozostałe truskawki, polewamy je sosem truskawkowym i układamy posiekane listki mięty na wierzchu.

  8. Śmietankowa sałatka z malinami

Składniki:

  • 200g śmietany 30%
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 500g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

  1. Maliny delikatnie myjemy i osuszamy.

  2. Łyżką cukru posypujemy maliny i polewamy sokiem z cytryny.

  3. Śmietanę łączymy z jogurtem naturalnym i mieszamy dokładnie.

  4. Na talerzach układamy maliny i polewamy je śmietankowo-jogurtowym sosem.

  5. Na wierzchu dekorujemy listkami mięty.

  6. Ciasto z jagodami i czarnymi porzeczkami

Składniki:

  • 200g mąki
  • 120g masła
  • 70g cukru
  • 2 jajka
  • 200g jagód
  • 200g czarnych porzeczek
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Jagody i czarne porzeczki myjemy i osuszamy.

  2. Mąkę, masło, cukier i jajka mieszamy dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto.

  3. Na dnie formy do pieczenia układamy połowę ciasta.

  4. Na ciasto układamy jagody i czarne porzeczki.

  5. Na owoce wykładamy drugą połowę ciasta.

  6. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

  7. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

  8. Sałatka z winogron i serem gorgonzola

Składniki:

  • 500g winogron
  • 150g sera gorgonzola
  • 100g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.

  2. Ser gorgonzola kroimy w kostkę.

  3. Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki.

  4. Do miski dodajemy winogrona, ser gorgonzola i orzechy włoskie.

  5. Składniki polewamy miodem i sokiem z cytryny.

  6. Wszystko dokładnie mieszamy.

  7. Deser z brzoskwini i jogurtu greckiego

Składniki:

  • 4 brzoskwinie
  • 300g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.

  2. Do szklanek lub pucharków dodajemy jogurt grecki.

  3. Na jogurt wykładamy brzoskwinie.

  4. Całość polewamy miodem.

  5. Na wierzchu dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

  6. Sałatka z cytrusów i awokado

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 2 mandarynki
  • 1 awokado
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańczę, grejpfruta i mandarynki obieramy, oddzielamy plasterki i wyjmujemy pestki.
  2. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w plasterki.
  3. Na talerzach układamy liście sałaty rzymskiej.
  4. Na sałatę układamy plasterki cytrusów i awokado.
  5. Całość polewamy oliwą z oliwek.

Wykorzystaj sezonowe owoce, aby przygotować zdrowe, lekkie i pyszne sałatki i desery. Daj się ponieść smakom lata i ciesz się kulinarną podróżą przez świeże i soczyste owoce. Smacznego!