Przepisy na Sałatki i Desery z Sezonowych Owoców
Lato to czas, kiedy na straganach i w sklepach możemy znaleźć bogactwo sezonowych owoców. Warto wykorzystać to i przygotować zdrowe i smaczne dania, które będą prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule znajdziesz przepisy na sałatki i desery z sezonowych owoców, które z pewnością zachwycą Twoich gości.
- Sałatka z arbuzem i fetą
Składniki:
- 1 arbuz
- 200g sera feta
- kilka listków świeżej mięty
- 1 limonka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
-
Arbuz należy obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
-
Ser fetę również należy pokroić w kostkę.
-
Do miski dodajemy pokrojony arbuz, ser feta i posiekane listki mięty.
-
Skórkę z limonki ścieramy na tarce i wyciskamy sok.
-
Dodajemy sok z limonki i skórkę limonkową do miski z sałatką.
-
Całość delikatnie mieszamy.
-
Doprawiamy solą do smaku.
-
Deser truskawkowy z białą czekoladą
Składniki:
- 500g truskawek
- 200g białej czekolady
- 200ml śmietanki kremówki
- kilka listków mięty
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
-
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
-
Połowę truskawek blendujemy na gładki sos.
-
Białą czekoladę kroimy na drobne kawałki.
-
Śmietankę kremówkę podgrzewamy na małym ogniu.
-
Kiedy śmietanka będzie prawie zagotowana, dodajemy do niej kawałki czekolady i cukier.
-
Mieszamy, aż czekolada się roztopi i całość zgęstnieje.
-
Na talerzykach układamy pozostałe truskawki, polewamy je sosem truskawkowym i układamy posiekane listki mięty na wierzchu.
-
Śmietankowa sałatka z malinami
Składniki:
- 200g śmietany 30%
- 200g jogurtu naturalnego
- 500g malin
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
-
Maliny delikatnie myjemy i osuszamy.
-
Łyżką cukru posypujemy maliny i polewamy sokiem z cytryny.
-
Śmietanę łączymy z jogurtem naturalnym i mieszamy dokładnie.
-
Na talerzach układamy maliny i polewamy je śmietankowo-jogurtowym sosem.
-
Na wierzchu dekorujemy listkami mięty.
-
Ciasto z jagodami i czarnymi porzeczkami
Składniki:
- 200g mąki
- 120g masła
- 70g cukru
- 2 jajka
- 200g jagód
- 200g czarnych porzeczek
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
-
Jagody i czarne porzeczki myjemy i osuszamy.
-
Mąkę, masło, cukier i jajka mieszamy dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto.
-
Na dnie formy do pieczenia układamy połowę ciasta.
-
Na ciasto układamy jagody i czarne porzeczki.
-
Na owoce wykładamy drugą połowę ciasta.
-
Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
-
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
-
Sałatka z winogron i serem gorgonzola
Składniki:
- 500g winogron
- 150g sera gorgonzola
- 100g orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
-
Winogrona myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
-
Ser gorgonzola kroimy w kostkę.
-
Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki.
-
Do miski dodajemy winogrona, ser gorgonzola i orzechy włoskie.
-
Składniki polewamy miodem i sokiem z cytryny.
-
Wszystko dokładnie mieszamy.
-
Deser z brzoskwini i jogurtu greckiego
Składniki:
- 4 brzoskwinie
- 300g jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu
- kilka orzechów włoskich do dekoracji
Sposób przygotowania:
-
Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
-
Do szklanek lub pucharków dodajemy jogurt grecki.
-
Na jogurt wykładamy brzoskwinie.
-
Całość polewamy miodem.
-
Na wierzchu dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
-
Sałatka z cytrusów i awokado
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 1 grejpfrut
- 2 mandarynki
- 1 awokado
- kilka liści sałaty rzymskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Pomarańczę, grejpfruta i mandarynki obieramy, oddzielamy plasterki i wyjmujemy pestki.
- Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w plasterki.
- Na talerzach układamy liście sałaty rzymskiej.
- Na sałatę układamy plasterki cytrusów i awokado.
- Całość polewamy oliwą z oliwek.
Wykorzystaj sezonowe owoce, aby przygotować zdrowe, lekkie i pyszne sałatki i desery. Daj się ponieść smakom lata i ciesz się kulinarną podróżą przez świeże i soczyste owoce. Smacznego!