Przepisy na Wypieki Bez Cukru i Niskokaloryczne Ciasta

Przepisy na Wypieki Bez Cukru i Niskokaloryczne Ciasta

Wypieki bez cukru i niskokaloryczne ciasta cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrową dietę i chcących ograniczać spożycie cukru. Dzięki odpowiednim składnikom oraz technikom przygotowania, możemy cieszyć się smacznymi i satysfakcjonującymi wypiekami, które nie muszą szkodzić naszej sylwetce i zdrowiu. Przedstawiamy przepisy na pyszne i zdrowe wypieki bez cukru i niskokaloryczne ciasta, które z pewnością przypadną do gustu każdemu.

  1. Śniadaniowe batoniki owsiane z bakaliami
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • Płatki owsiane, orzechy, żurawinę oraz cynamon mieszamy w misce.
  • W rondelku podgrzewamy miód razem z olejem kokosowym, a następnie dodajemy do miski z płatkami owsianymi.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując prostokąt.
  • Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.
  • Po ostudzeniu kroimy na batoniki.
  1. Tarta z jagodami bez cukru
  • Kruchy spód:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej

  • 100 g masła

  • 2 łyżki miodu

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • Masa na wierzch:

  • 500 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu

  • 2 łyżki miodu

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • świeże jagody

Przygotowanie:

  • Mąkę, masło, miód, jajko oraz szczyptę soli wkładamy do miski i dokładnie mieszamy.
  • Powstałe ciasto wykładamy na spód formy do tarty, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy formę do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie pieczemy spód tarty w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
  • W międzyczasie, w misce mieszamy jogurt grecki, miód, sok z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną.
  • Po upieczeniu spodu, wyjmujemy tartę z piekarnika i wykładamy na nią masę jogurtową.
  • Na wierzch układamy świeże jagody.
  • Całość wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia.
  1. Chlebek bananowy bez cukru
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 80 g oleju kokosowego
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  • Banany rozgniatamy widelcem w misce.
  • Dodajemy jajka, jogurt, olej kokosowy oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy.
  • Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy do połączenia składników.
  • Masę przekładamy do foremki do chleba wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut.
  • Po upieczeniu chlebka, pozostawiamy go do rumienienia przez 10 minut w formie, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
  1. Bezglutenowe ciasteczka owsiane z suszonymi owocami
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g syropu z agawy
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 30 g suszonych owoców (np. żurawina, suszone śliwki, rodzynki)

Przygotowanie:

  • Płatki owsiane, wiórki kokosowe, syrop z agawy oraz masło orzechowe mieszamy w misce.
  • Dodajemy suszone owoce oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
  • Powstałe ciasto formujemy w małe kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Spłaszczamy kulki dłonią.
  • Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut, aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić.
  • Po ostudzeniu ciasteczka są gotowe do spożycia.
  1. Szarlotka bez cukru z musem jabłkowym
  • 3 szklanki tartych jabłek
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Musem jabłkowym:

  • 4 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • cynamon do smaku

Przygotowanie:

  • Tarte jabłka mieszamy z mąką, płatkami owsianymi, miodem, rozpuszczonym masłem, jajkami, cynamonem oraz sodą.
  • Całość wylewamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
  • W międzyczasie, jabłka na mus kroimy, a następnie gotujemy je na małym ogniu z sokiem z cytryny, miodem i cynamonem, aż jabłka zmiękną.
  • Po upieczeniu ciasta, wyjmujemy je z piekarnika, a na wierzch rozsmarowujemy mus jabłkowy.
  • Całość wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 minut.
  • Po ostudzeniu szarlotki, możemy ją podawać.
  1. Ciasto z marchewką bez cukru
  • 2 szklanki tartych marchewek
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka miodu
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki startych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cynamon do smaku

Przygotowanie:

  • Marchewki tarte mieszamy z mąką, miodem, olejem kokosowym, jajkami, orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
  • Mieszamy do połączenia składników.
  • Ciasto przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut.
  • Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce.
  1. Placuszki jabłkowe bez jajek i cukru
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Jabłka ścieramy na tarce.
  • Mąkę mieszamy z mlekiem roślinnym, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli.
  • Dodajemy starte jabłka i dokładnie mieszamy.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.
  • Placuszki podajemy z ulubionym dodatkiem, na przykład jogurtem greckim i świeżymi owocami.