Przepisy na Wypieki Bez Cukru i Niskokaloryczne Ciasta
Wypieki bez cukru i niskokaloryczne ciasta cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrową dietę i chcących ograniczać spożycie cukru. Dzięki odpowiednim składnikom oraz technikom przygotowania, możemy cieszyć się smacznymi i satysfakcjonującymi wypiekami, które nie muszą szkodzić naszej sylwetce i zdrowiu. Przedstawiamy przepisy na pyszne i zdrowe wypieki bez cukru i niskokaloryczne ciasta, które z pewnością przypadną do gustu każdemu.
- Śniadaniowe batoniki owsiane z bakaliami
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 1/2 szklanki żurawiny
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Płatki owsiane, orzechy, żurawinę oraz cynamon mieszamy w misce.
- W rondelku podgrzewamy miód razem z olejem kokosowym, a następnie dodajemy do miski z płatkami owsianymi.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując prostokąt.
- Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.
- Po ostudzeniu kroimy na batoniki.
- Tarta z jagodami bez cukru
-
Kruchy spód:
-
200 g mąki pełnoziarnistej
-
100 g masła
-
2 łyżki miodu
-
1 jajko
-
szczypta soli
-
Masa na wierzch:
-
500 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
-
2 łyżki miodu
-
3 łyżki soku z cytryny
-
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
-
świeże jagody
Przygotowanie:
- Mąkę, masło, miód, jajko oraz szczyptę soli wkładamy do miski i dokładnie mieszamy.
- Powstałe ciasto wykładamy na spód formy do tarty, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy formę do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie pieczemy spód tarty w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
- W międzyczasie, w misce mieszamy jogurt grecki, miód, sok z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną.
- Po upieczeniu spodu, wyjmujemy tartę z piekarnika i wykładamy na nią masę jogurtową.
- Na wierzch układamy świeże jagody.
- Całość wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia.
- Chlebek bananowy bez cukru
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 80 g oleju kokosowego
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Banany rozgniatamy widelcem w misce.
- Dodajemy jajka, jogurt, olej kokosowy oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy.
- Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy do połączenia składników.
- Masę przekładamy do foremki do chleba wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut.
- Po upieczeniu chlebka, pozostawiamy go do rumienienia przez 10 minut w formie, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
- Bezglutenowe ciasteczka owsiane z suszonymi owocami
- 100 g płatków owsianych
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g syropu z agawy
- 2 łyżki masła orzechowego
- 30 g suszonych owoców (np. żurawina, suszone śliwki, rodzynki)
Przygotowanie:
- Płatki owsiane, wiórki kokosowe, syrop z agawy oraz masło orzechowe mieszamy w misce.
- Dodajemy suszone owoce oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
- Powstałe ciasto formujemy w małe kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Spłaszczamy kulki dłonią.
- Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut, aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić.
- Po ostudzeniu ciasteczka są gotowe do spożycia.
- Szarlotka bez cukru z musem jabłkowym
- 3 szklanki tartych jabłek
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Musem jabłkowym:
- 4 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- cynamon do smaku
Przygotowanie:
- Tarte jabłka mieszamy z mąką, płatkami owsianymi, miodem, rozpuszczonym masłem, jajkami, cynamonem oraz sodą.
- Całość wylewamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
- W międzyczasie, jabłka na mus kroimy, a następnie gotujemy je na małym ogniu z sokiem z cytryny, miodem i cynamonem, aż jabłka zmiękną.
- Po upieczeniu ciasta, wyjmujemy je z piekarnika, a na wierzch rozsmarowujemy mus jabłkowy.
- Całość wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 minut.
- Po ostudzeniu szarlotki, możemy ją podawać.
- Ciasto z marchewką bez cukru
- 2 szklanki tartych marchewek
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka miodu
- 3/4 szklanki oleju kokosowego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki startych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- cynamon do smaku
Przygotowanie:
- Marchewki tarte mieszamy z mąką, miodem, olejem kokosowym, jajkami, orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
- Mieszamy do połączenia składników.
- Ciasto przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut.
- Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce.
- Placuszki jabłkowe bez jajek i cukru
- 2 jabłka
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Jabłka ścieramy na tarce.
- Mąkę mieszamy z mlekiem roślinnym, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli.
- Dodajemy starte jabłka i dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.
- Placuszki podajemy z ulubionym dodatkiem, na przykład jogurtem greckim i świeżymi owocami.