7 najlepszych przepisów na ciasta bez jajek

Jajka są najważniejszym składnikiem do pieczenia ciast i deserów. Jednak jeśli nie chcesz używać jajek to istnieje wiele alternatyw. W tym artykule wybrałem kilka niesamowitych przepisów na ciasta bez jaj, które możesz wypróbować.

1. Pieczone ciasto bananowe Przepis

Składniki:

– 2 dojrzałe banany

– 2 filiżanki mąki uniwersalnej

– 1 filiżanka cukru

– 1/4 filiżanki kakao w proszku

– 1/2 filiżanki niesolonego masła

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 1/4 łyżeczki soli

– 2 łyżki ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

1. Po pierwsze, obierz i zetrzyj banany w misce.

2. Do przetartych bananów dodaj masło i cukier.

3. Dodaj mąkę, kakao w proszku, sodę oczyszczoną i sól.

4. Dobrze je wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

5. Wlej masę do natłuszczonej i oprószonej mąką 12-calowej formy do pieczenia.

6. Piecz ciasto przez około 30 minut w temperaturze 350 stopni.

7. Pozwól mu ostygnąć przed pokrojeniem.

8. Możesz go podawać na ciepło lub na zimno.

9. Udekoruj go świeżymi plasterkami banana.

Plusy:

– Łatwy do wykonania

– Można zrobić go w ilości

– Bardzo smaczne

Wady:

– Smak banana może nie być wystarczająco silny

2. Ciasto z bułką cynamonową

Składniki:

– 2 szklanki mąki uniwersalnej

– 2 łyżki proszku do pieczenia

– 1 łyżka soli

– 1/4 łyżeczki cynamonu

– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

– 1/4 szklanki niesolonego masła

– 1/2 szklanki brązowego cukru

– 1/2 szklanki cukru

– 1 jajko

– 2 łyżki ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.

2. Połącz ze sobą wszystkie składniki.

3. Rozdziel ciasto na małe kulki i rozwałkuj je na okrąg.

4. Umieść je na nieposmarowanej tłuszczem blasze do ciasteczek.

5. Za pomocą widelca nakłuj ciasteczka.

6. Piecz je przez około 15 minut.

7. Pozwól im całkowicie ostygnąć przed pokrojeniem.

Plusy:

– Można je upiec w ilości hurtowej

– Smakuje naprawdę dobrze

Wady:

– Wykonanie zajmuje trochę czasu

– To nie jest bardzo słodkie

3. Ciasto czekoladowe z kokosem

Składniki:

– 1/2 szklanki niesolonego masła

– 3/4 filiżanki mleka kokosowego

– 1/2 szklanki cukru

– 3 jajka

– 1/2 szklanki kakao w proszku

– 1 łyżka sody oczyszczonej

– 1 łyżka ekstraktu z wanilii

– 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj w misce masło, cukier, kakao w proszku, sodę oczyszczoną, sól i ekstrakt waniliowy.

2. Osobno ubij jajka i dodaj je do masy.

3. Dobrze wymieszać masę, a następnie wlać ją do wysmarowanej i oprószonej mąką tortownicy.

4. Piec przez 25 do 30 minut w temp.