Kulinarny przepis na bezglutenowe naleśniki

Pierwszy naleśnik został wymyślony w Chinach przez mnichów buddyzmu. Służyły one do karmienia mnichów. W miarę upływu czasu zaczęli je przyrządzać dla swoich rodzin. W obecnych czasach bardzo często można zobaczyć ludzi jedzących naleśniki na śniadanie lub w porze lunchu. Pierwszym krokiem do przygotowania tych naleśników jest wybór składników. Obecnie można znaleźć gotowe do spożycia, kupione w sklepie produkty bezglutenowe, ale jeśli jesteś bezglutenowcem i chcesz ugotować własne, to możesz postępować zgodnie z poniższą instrukcją.

Składniki:

– 1 szklanka mieszanki mąki bezglutenowej

– 2 łyżki cukru

– ¼ filiżanki kakao w proszku

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– ¼ szklanki odtłuszczonego mleka w proszku

– 2 białka z jaj

– ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

– olej do smażenia

Kroki:

Wymieszaj mąkę, cukier, kakao w proszku, proszek do pieczenia i odtłuszczone mleko w proszku, aby uzyskać ciasto. Dodaj do niego pianę z białek i ubij, aby powstało gładkie ciasto.

Rozgrzej olej na patelni i wlej ciasto. Niech się smaży przez 3 do 5 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy. Usuń go z patelni i podawaj.

Wnioski:

Jest to łatwy przepis i można go przygotować bez zamieszania. Nie ma potrzeby kupować żadnych mieszanek mąki bezglutenowej, więc to pozwoli Ci zaoszczędzić sporo pieniędzy.