Przepisy na smaczne placuszki ziemniaczane z sosem śmietanowym

Placuszki ziemniaczane to danie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również świetnie sprawdza się jako szybki obiad lub przekąska. Aby jeszcze bardziej podkręcić ich smak, warto podać je z sosem śmietanowym. W tym artykule przedstawiamy przepisy na kilka wariantów tych pysznych placuszków oraz przepis na domowy sos śmietanowy.

  1. Klasyczne placuszki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  2. Cebulę drobno pokroić.

  3. Zetrzymane ziemniaki wrzucić do miski, dodać jajka, cebulę, mąkę oraz sól i pieprz.

  4. Wszystko dokładnie wymieszać.

  5. Na dużej patelni rozgrzać olej.

  6. Na patelni formować placuszki z masy ziemniaczanej i smażyć je z obu stron na złoty kolor.

  7. Gotowe placuszki odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  8. Placuszki ziemniaczane z dodatkiem sera mozarella i boczku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • 200 g sera mozzarella
  • 100 g boczku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wykonać taką samą bazę jak w przypadku klasycznych placuszków ziemniaczanych.

  2. Ser mozarella pokroić w plastry, a boczek w kostkę.

  3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć boczek.

  4. Dodać plastry sera i smażyć, aż się rozpuszczą i zaczynają się lekko rumienić.

  5. Nakładać na placuszki porcję serowo-boczkowej mieszaniny i smażyć z obu stron na złoty kolor.

  6. Placuszki ziemniaczane z warzywnym nadzieniem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • ulubione warzywa (np. papryka, cukinia, marchewka)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Bazę placuszków przygotować tak samo, jak w przypadku wcześniejszych przepisów.

  2. Warzywa pokroić w drobną kostkę.

  3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć warzywa do momentu, aż staną się miękkie.

  4. Warzywa wymieszać z masą ziemniaczaną.

  5. Formować placuszki i smażyć na złoty kolor z obu stron.

  6. Przepis na domowy sos śmietanowy

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cebuli, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
  2. Zeszklić cebulę i czosnek.
  3. Dodać śmietanę, sól i pieprz.
  4. Całość gotować na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  5. Przed podaniem przelać sos do miseczki.

Podsumowanie

Placuszki ziemniaczane są prostym daniem, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Dodatek sosu śmietanowego sprawia, że nabierają one wyjątkowego smaku. Wypróbuj powyższe przepisy lub stwórz swój własny wariant placuszków ziemniaczanych. Smacznego!