5 zdrowych i pysznych przepisów z soczewicą

Soczewica to najbardziej znana roślina strączkowa, która jest uważana za pełnowartościowe białko. Te małe nasiona są bogate w białko i błonnik, co czyni je korzystnymi dla naszego organizmu. Zawierają również żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk i mangan.

Soczewica może być używana w różnych potrawach i może dodać zdrowy twist do twoich potraw. W tym artykule podzieliłam się pięcioma łatwymi i pysznymi przepisami z soczewicą. Zobaczmy, jak możesz je przygotować:

Zupa z soczewicy

Składniki:

1 filiżanka czerwonej soczewicy

1 średniej wielkości cebula

3 łodygi czosnku

2 łyżeczki kminu w proszku

2 filiżanki wywaru warzywnego

1 łyżeczka kurkumy

Sól do smaku

¼ filiżanki kolendry

Sposób przygotowania:

Namocz soczewicę w wodzie przez 30 minut i odsącz wodę.

Posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor.

Dodaj kminek w proszku i kurkumę do smażonej cebuli i czosnku. Smażyć przez kilka minut i dodać do tego odsączoną soczewicę.

Następnie wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia. Dodaj sól i gotuj zupę przez 10-15 minut.

Udekoruj ją kolendrą.

Curry z soczewicy i grzybów

Składniki:

½ szklanki czerwonej soczewicy

3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego

3 łyżki stołowe posiekanej cebuli

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki pasty imbirowo-czosnkowej

4 do 6 zielonych papryczek chilli

1 łyżka liści kolendry

1 łyżeczka garam masala

½ szklanki grzybów

Sól do smaku

¼ filiżanki świeżych liści kolendry

Metoda:

Namocz soczewicę w wodzie przez 30 minut i odsącz wodę.

Rozgrzej olej na patelni. Posiekaj cebulę i czosnek. Dodaj cebulę i czosnek do oleju.

Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać czerwoną soczewicę, przecier pomidorowy, pastę imbirowo-czosnkową, zielone chilli, sól i liście kolendry.

Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.

Następnie dodać grzyby. Ponownie przykryj patelnię i gotuj przez około 5 do 7 minut.

Podawaj przyozdobione liśćmi kolendry.

Curry z soczewicy i marchewki

Składniki:

¼ szklanki czerwonej soczewicy

2 marchewki

½ szklanki posiekanej cebuli

1 łyżeczka pasty imbirowo-czosnkowej

1 łyżka stołowa posiekanego czosnku

4 zielone chilli

2 szklanki wywaru warzywnego

1 łyżeczka kurkumy

Sól do smaku

¼ filiżanki kolendry

Sposób przygotowania:

Namocz soczewicę w wodzie przez 30 minut i odsącz wodę.

Posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor.

Dodaj pastę imbirowo-czosnkową i czerwoną soczewicę. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać marchewkę, zielone chilli, sól i liście kolendry.

Wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia.