Najważniejszą rzeczą w jedzeniu jest jego smak i tekstura, ale drugą rzeczą jest to, że jest pyszne. Jeśli mówimy o pysznym jedzeniu, to na pewno zgodzisz się, że naleśnik jest najlepszym daniem, które rozwali twój umysł.
Amarantus jest zbożem, a jego ziarna są podobne do ryżu. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, takich jak błonnik, białko i żelazo. Amarantus jest również znany jako indyjski szpinak i jest bezglutenowy.
Zobaczmy więc teraz, jak można zrobić pyszny i chrupiący naleśnik z mąki amarantusowej.
Składniki:
2 filiżanki mąki z amarantusa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
2 jajka
Olej do smażenia
Wskazówki:
Po pierwsze, musimy wymieszać składniki w misce, a następnie dodać do ciasta mieszankę mąki. Po drugie, musimy dodać mleko, a następnie jajka i na koniec dobrze je wymieszać.
Teraz rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i wlewamy do niej 2-3 łyżki oleju. Gdy olej będzie już rozgrzany to wlewamy ciasto na patelnię i rozprowadzamy je jak najbardziej. Następnie przykryj patelnię i smaż naleśnik na małym ogniu przez 10 do 15 minut. Po tym czasie możesz go pokroić i cieszyć się nim z rodziną.
Wnioski:
Tak więc jest to łatwy przepis na naleśniki z mąki amarantowej i możesz go wypróbować w każdej chwili. Daj nam znać, jak podobał ci się ten przepis.